"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2011. július 31., vasárnap

Isten neve Silóban

"Menjetek csak el szent helyemre, Silóba,
ahol először szereztem lakást nevemnek... " 
Jeremiás 7,12


Jeremiás 7,12 héber nyelven:



Isten neve héberül leírva, a Jeremiás 7,12-ből:




"...Silóba, ahol először szereztem lakást nevemnek"
Hol van Siló?

Siló (Shiloh) városa Izraelben található
térkép szerint:






Most pedig, nézd meg a Google szerinti, 
Silo, Bét-El és Jeruzsálem körzetének műholdképét:




Mintha Isten neve (JAHVE) lenne felírva Júdea hegyeibe.
Hasonlítsd össze:






Ez a hely a frigyláda, bibliai tartózkodási helye,
ahol tehát hegyek és völgyek formálják Isten szent nevét, héberül.


Siló, a nyugalom, biztonság, gond nélküliség helye. Város Efraim területén, Bételtől mintegy 18 km-nyire északkeletre, itt állta a szent sátor Józsué idejétől egészen Sámuel próféta koráig.

Siló jelenti, örömet adó, uralkodó. A szó jelentése még nincs teljesen tisztázva; sok zsidó és keresztyén ember a Messiásra való utalást lát benne (1Móz 49,10).

Bétel (Isten háza). Jeruzsálemtől 18 km-nyire levő helység; neve eredetileg Lúz volt (1Móz 28,19). Közelében ütötte fel sátrát Ábrám (1Móz 12,8; 13,3); itt jelent meg Isten Jákóbnak álmában (1Móz 28,10-22), aki itt épített oltárt, és a helyet Él-Bétel-nek nevezte (1Móz 35,7).

Isten neve kiejtve, Jahve, Jehova. Valószínűleg téves visszaadása a JHVH héber tetragrammnak (négy betű); Izráel Istenének a neve; eredeti kiejtése föltehetően: Jahve. A zsidók tiszteletből sohasem merték a nevet kimondani. Amikor később a héber írásba bevezették a punktuációt (magánhangzó-bejelölést pontokkal), a zsidó írástudók ehhez a tetragrammhoz az adonai = úr szó magánhangzóit illesztették, és azután ezt a szót olvasták Isten neve helyett. Maga a szó valószínűleg a lenni igéből származik, és Isten örökkévalóságáról és változhatatlan hűségéről jelent ki valamit. Az ószövetségben Isten a nevének tíz különböző szókapcsolata van. Többnyire Isten, vagy Úr szóval fordítják ezt a nevet: JHVH; legtökéletesebben az Úr Jézus magyarázta meg a János 5,26-ban: "amiként az Atyának élete van önmagában, akként adta a Fiúnak is!"

"Menjetek csak el szent helyemre, Silóba,
ahol először szereztem lakást nevemnek, és lássátok meg!"
Jeremiás 7,12

bogi


Lásd még:

Nincsenek megjegyzések: