"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2011. augusztus 11., csütörtök

Izráel


Izráel (Isten harcol, Isten harcosa, hőse; aki Istennel harcol; akiért Isten harcol; Isten fejedelme)

1.) Jákób Istentől kapott új neve
"Nem Jákób lesz ezután a neved, hanem Izráel, mert küzdöttél Istennel és emberekkel, és győztél."
(1Móz 32,29)

2.) Izráel tizenkét törzsének gyűjtőneve (2Móz 3,16)

3.) Az északi országrész neve, miután a tíz törzs fellázadt, és az ország kettészakadt (1Sám 11,8; 1Kir 14,19.29)

4.) Neve mindazoknak, akik Ábrahám hitét bírják

"Milyen jó az Isten Izráelhez, a tiszta szívűekhez!" (Zsolt 73,1)

"Izráelt megszabadítja az ÚR örökké tartó szabadságra. Nem ér benneteket szégyen és gyalázat soha, soha többé." (Ézs 45,17)

"Nektek pogányoknak pedig azt mondom: ha tehát én pogányok apostola vagyok, dicsőítem szolgálatomat, mert ezzel talán féltékennyé tehetem véreimet, és így megmentek közülük némelyeket. Hiszen ha elvettetésük a világ megbékélését szolgálta, mi mást jelentene befogadtatásuk, mint életet a halálból? Ha pedig a kenyér első zsengéje szent, a tészta is az, és ha a gyökér szent, az ágak is azok. Ha azonban az ágak közül egyesek kitörettek, te pedig vad olajfa létedre beoltattál közéjük, és az olajfa gyökerének éltető nedvéből részesültél, ne dicsekedj az ágakkal szemben. Ha mégis dicsekszel: nem te hordozod a gyökeret, hanem a gyökér téged. Azt mondod erre: "Azért törettek ki azok az ágak, hogy én beoltassam." Úgy van: azok hitetlenségük miatt törettek ki, te pedig hit által állsz. Ne légy elbizakodott, hanem félj! Mert ha Isten a természetes ágakat nem kímélte, téged sem fog kímélni. Lásd meg tehát Isten jóságát és keménységét: azok iránt, akik elestek keménységét, irántad pedig jóságát, ha megmaradsz ebben a jóságba, mert különben te is kivágatsz. Viszont ha ők nem maradnak meg a hitetlenségben, szintén beoltatnak, mert Istennek van hatalma arra, hogy ismét beoltsa őket. Hiszen ha te levágattál a természetes vadolajfáról, és a természet rendje ellenére beoltattál a szelíd olajfába, akkor azok a természetes ágak mennyivel inkább be fognak oltatni saját olajfájukba!" (Róm 11,13-24)

"Mert Krisztus Jézusban sem a körülmetélkedés nem számít, sem a körülmetéletlenség; hanem csak az új teremtés. Békesség is irgalmasság mindazoknak, akik e szabály szerint élnek, és az Isten Izráelének!" (Gal 6,15-16)

"Az idegeneket, akik csatlakoznak az ÚRhoz, és őt szolgálják, akik szeretik az ÚR nevét, és az ő szolgái lesznek, mindazokat, akik vigyáznak, hogy meg ne sértsék a szombatot, és ragaszkodnak szövetségemhez, elviszem szent hegyemre, és örömet szerzek nekik abban a házban, ahol hozzám imádkoznak. Égőáldozataik és véres áldozataik kedvesek lesznek oltáromon. Mert az én házam neve imádság háza lesz minden nép számára. Így szól az én Uram, az ÚR, aki összegyűjti a szétszóródott Izráelt: Még gyűjtök azokhoz, akiket összegyűjtöttem!" Ézs 56,6-8

Ehhez kapcsolódó bejegyezések:

Jákób első álma:
http://testveremnek.blogspot.com/2011/02/jakob-elso-alma.html

Jákób második álma:
http://testveremnek.blogspot.com/2011/02/jakob-masodik-alma.html

A meghintés vére:
http://testveremnek.blogspot.com/2011/01/meghintes-vere.html

Izráel helyreállítása:
http://testveremnek.blogspot.com/2011/03/izrael-helyreallitasa.html

Megragadtam Istent:
http://testveremnek.blogspot.com/2010/11/bizony-megragadtam-az-istent-es-el-nem.html

Készítsetek utat a pusztában száguldónak:
http://testveremnek.blogspot.com/2010/10/keszitsetek-utat-pusztaban-szaguldonak.html

Nincsenek megjegyzések: