"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2011. december 16., péntek

5. fejezet 2 rész

    "Nosza immár ti gazdagok, sírjatok, jajgatván a ti nyomorúságaitok miatt, amelyek elkövetkeznek reátok. Gazdagságotok megrothadt, és a ruháitokat a moly ette meg; aranyotok és ezüstötök megemésztetik, és azok megemésztése bizonyság ellenetek, és megemészti testeteket, mint a tűz"
(5,1-3a).

Nyilvánvaló, hogy itt Jakab a gazdagokon a hamis bizonyságtevőket érti, akiknek élete csak földi gazdagságukban áll. Felszólítja őket, hogy sírjanak nyomorúságuk miatt, mert gazdagságuk megrohad stb. A "megemészti testeteket, mint a tűz" megmutatja, hogy a gazdagok elvesznek. Nem azért, mert gazdagok, hanem azért, mert életük csupán ebből a gazdagságból áll.

El tudjuk képzelni, milyen különösen hangzott mindez az izráelita fülek számára? Az Ószövetségben a gazdagság Isten jutalma volt népe számára, az izráeliták csak akkor voltak szegények, ha nem jártak Isten útjain, tehát saját bűneik miatt! (5Móz 15). Az evangéliumokban azonban már kijelenti az Úr, hogy a keresztyén üdvkorszakban teljesen megváltoztak Isten erre vonatkozó alapelvei. Izráelita mérték szerint a Lukács 16-beli gazdag Isten igazi szolgája lehetett; halála után mégis a gyötrelmek helyére került. A szegény Lázárt viszont, aki a kapuban koldult, Ábrahám kebelén látjuk viszont.


Az idők megváltoztak, Izráel népe a végső időbe került. Már nem a földi gazdagság a lényeges.

Nem győzöm elég nyomatékosan hangsúlyozni: a végső időben a hűségeseknek nem szabad a látható világra nézniük, mert ez hamar elmúlik. Az igazi hívők az új világra néznek, amelyet az Úr hoz majd el a végső idő után. A végső időben más alapelvek érvényesek. Napjainkban sokan vannak, akik szívesen látnák viszont a kezdeti idő csodáit és jeleit. Csakhogy nem kezdeti időben élünk, hanem végső időben. Kicsoda bölcs és okos köztetek? A bölcsek és okosak az új időre néznek előre. A gazdagok pedig lássák meg nyomorúságukat, és jól gondolják meg, hogy gazdagságukat hamarosan megemészti a tűz, sőt még testüket is, ha nem térnek meg.

W.J.O.

Nincsenek megjegyzések: