"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2016. február 19., péntek

Emerald


Foglalj abba foglalatba illő drágaköveket, négy sor követ ebben a sorrendben: rubin, topáz és smaragd, ez az első sor. 2Móz 28,17

Édenben, Isten kertjében voltál, mindenféle drágakő borított: rubin, topáz és jáspis, krizolit, ónix és nefrit, zafír, karbunkulus és smaragd. Aranyból készültek foglalataid, és a rajtad levő vésetek teremtésed napján elkészültek. Ez 28,13

Aki ott ült, hasonlónak látszott a jáspishoz és a karneolhoz; és a trónus körül szivárvány volt, amely pedig a smaragdhoz látszott hasonlónak. Jel 4,3

A város falának alapköveit mindenféle drágakő ékesítette: az első alapkő jáspis, a második zafír, a harmadik kalcedon, a negyedik smaragd Jel 21,19

A negyedik elhívott János:
Amikor a Galileai-tenger partján járt, meglátott két testvért, Simont, (1.) akit Péternek hívtak, és testvérét, Andrást, (2.) amint hálójukat a tengerbe vetették, mivel halászok voltak. Így szólt hozzájuk: "Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket." Ők pedig azonnal otthagyták hálóikat, és követték őt. Miután tovább ment onnan, meglátott két másik testvért, Jakabot, (3.) a Zebedeus fiát és testvérét, Jánost, (4.) amint a hajóban atyjukkal, Zebedeussal együtt rendezték hálóikat, és őket is elhívta. Mt 4,18-21




A nemes berill drágakő legismertebb színváltozatai a zöld smaragd. A smaragd név ókori: a görögök a zöld drágaköveket nevezték szmaragdosz-nak.
A közönséges berillek közt sokszor igen nagy, valóságos óriásszámba menő kristályok is előfordulnak, amelyek egy méter hosszúságot is elérnek, sőt meg is haladják azt.

A berill színe rendkívül változatos.
A smaragdok színe igen gyakran a legszebb zöld, de a világosabb színű kövek gyakoribbak.
A legértékesebb a tiszta zöld színű smaragd, amelynek színárnyalata a fűzöld és almazöld között van; ez a szín annyira jellemző, hogy a zöldnek ezt az árnyalatát éppen a smaragdról smaragdzöldnek nevezzük.
A teljesen átlátszó és hibátlan smaragd rendkívül ritka; legtöbb esetben apró repedések teszik zavarossá, de apró zárványok, főképp csillámpikkelykék is gyakoriak benne.
Minél szebb, sötétebb a smaragd színe és minél átlátszóbb, annál nagyobb az értéke,
amelyet még emel az a bársonyos fény.

A röntgensugarakat a berill egyáltalán nem engedi át.

Az első smaragdot, egy paraszt fedezte fel, véletlenül 1831-ben, Az Urál-hegység vidékén, aki a berezovi erdőkben faszedegetés közben, egy kidöntött fa gyökerei között több apró smaragdtöredéket talált.

Az Urál-hegységben a legszebb berillek Mursinka környékén, Jekatyerinburg közelében találtak 65 cm hosszú és 26 cm vastag kristályt is.

Berill ma a berillium elsődleges forrása.
Ebből a korszerű technikában fontos kémiai elemből évente mintegy 10 000 tonnát használnak fel a rakétagyártáshoz az elektronikai iparban, az atomreaktorok működtetéséhez és saválló ötvözetek előállításához. A világ legnagyobb mesterséges smaragd-gyártója egy orosz cég.

A berillium a periódusos rendszer egy kémiai eleme. Vegyjele Be, rendszáma 4. A II. főcsoportba, az alkáliföldfémek közé tartozik.
Mivel a csillagokban szintetizálódó berillium rövid életű, ezért az univerzumban, és a földkéregben is ritka elem. Két vegyértékű elem, a természetben csak ásványokban, más elemekkel vegyülve fordul elő. A jelentősebb berilliumtartalmú drágakövek a berill (akvamarin és smaragd), illetve a krizoberill. Elemi állapotában szürkés színű, kis fajsúlyú, igen kemény, rideg fém.

Az emberi szervezetben körülbelül 35 mikrogramm berillium található, de ez a mennyiség nem tekinthető ártalmasnak.
A berilliumot és vegyületeit nagy gonddal kell kezelni, és különleges óvintézkedéseket kell tenni
minden olyan tevékenység során, amely a berillium por környezetbe jutását eredményezheti
(a tartósan lerakódott berillium por tüdőrákot okozhat).
Bár a berillium vegyületeit 1949 óta nem alkalmazzák a fénycsövekben, a berilliumnak való kitettség továbbra is fenyegeti a nukleáris- és űripar, a berillium-finomítók és kohók, és az elektronikus eszköz-gyárak dolgozóit; illetve mindazokat, akik berillium-tartalmú anyagok kezelésével foglalkoznak.

Forrás: Wikipédia


Nincsenek megjegyzések: